Monday, October 11, 2010

heaven kitchen!

d i s p l a y


haaaa! mari2 semua dekat dengan ak! hari iini ak ade resepi yg nak dikongsikan dengan anda! anda! dan anda! (hahahaha! motif!)
okae. resepi ak hari ini namenye BADAK BERENDAM!
tau tak apee badak berendam? sejenis kuih tradisional melayu yg sgt senang untuk dibuat! ak sgt excited! sbb ak baru belajar dari makcik ak! yeahhh! ahahhhaa!
ia seakan kueh koci(buah melake @ oleh2 ) tapi die tak menggunakan daun pisang. ia lebih kepada kuah yg banjir! gile sedapp kau!
okae2,, sudah2 mengarut! sekarang murid2 bole amek pen dan kertas, kalau malas nak salin amek jer pic,,!
dah sedia da?
bahan2 die :
tepung gandum
tepung pulut
kelapa parut
gula melake
garam
gula
santan

okae.. mule2 bahan untuk membuat buah die dulu :
tepung gandum & tepung pulut = campurkan dan uli sampai sebati,
mengikut amaun yg kalian nak,

untuk inti plak kenelah buat dulu,
masak kan kelapa parut tadi dengan gula melake tadi, letakkan sedikit air, kalau tidak nati kering okae..

bile dh siap inti tuh,, bole laa korang masukkan ke dalam kulit tadi, ikotlah korang nak sebesar mane, ikot tekak korang ehhehehe!

okae,makcik ak aja, untuk petua mensedapkan lagi badak tuh, b4 korang letakan dalam loyang atau bekas, letakan daun pisang sebagai alas, kemudian taburkan gula pasir dalam bekas yg korang gunakan..

okae, siap dah buah & inti die, now kite buat plak kuah die..
b4 korang rendamkan badak2 (buah)tadi,,
amekan satu bekas, santan + tepung gandum (sedikit) dicampurkan, b4 dicurah, untuk melemakkan kuah, bagi ada rasa yg terbaek! jangan lupa garam secubit rasa!

dan siap bole laah dikukuskan..

okae,, get it all??

selepas dah siap semua tuh, korang bole kemaskan dapur korang yg dah bersepah bagai tuh! ehhehehe,, now bole laa tgok tb sementare tnggu badak korang selesai!

yeayyy! lepass tuh bole makann!

SELAMAT MENTRY! AKU DAH SELAMAT!